İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir Kalkınma Ajansı ve TARKEM başta olmak üzere İzmir’deki çok sayıda kurumun desteğiyle İzmir Tarihi Liman Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için sürdürülen çalışmalar hızlandırıldı. Bu kapsamda Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen Karar Konferansında İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz ve uzmanlar yer aldı.

Katılımcıların alana ilişkin değerleri incelediği ve 6 temada çalışma yürüttüğü konferansta alanın miras unsurları, sosyal ve ekonomik yapısı, mekânsal planlaması, yönetim yapısı, barındırdığı riskler ve ziyaretçi yönetimi için belirlenen eylemler değerlendirildi ve bu eylemlerin sıralaması belirlendi.



İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İletişim ve Koordinasyon Ofisi olarak Bursa Alan Başkanlığı’na ve Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Derneği’ne ziyarette bulunduk. “Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” teması ile UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Bursa’da, Alan Başkanı Prof. Dr Neslihan Dostoğlu UNESCO adaylık süreçleri, Alan Başkanlığı çalışmaları ve alan yönetim planı uygulamaları ile ilgili kapsamlı bilgilendirmede bulundu.

Bursa’nın Dünya Miras Listesi’ndeki öğelerinden olan çarşı ve hanlar bölgesini Dernek Başkanı İsa Altıkardeş, Tarihi Çarşılar Federasyonu Başkanı Muhsin Özyıldırım ve Dernek Genel Sekreteri Erol Çağlayan ile ziyaret ettik.

Cumalıkızık köyüne de ziyaret gerçekleştirerek, köyün başarılı koruma çalışmalarını yerinde gözlemleme imkânı bulduk.

Bursa Alan Başkanlığı ve Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği’ne ev sahipliği için teşekkür ederiz.


İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Gezileri, ilgili kurumların talepleri, yerinde inceleme ve tanıtım amacıyla Profesyonel rehberler ve alan uzmanlarının eşliğinde düzenlenmektedir.

Kadifekale’den başlayan gezilerimiz sırasıyla Antik Tiyatro, mahalle aralarında gezerek konut dokuları, Emir Sultan Türbesi, Pazaryeri Meydanı, Smyrna Agorası, Havra Sokağı, Sinagoglar, Anafartalar Caddesi, Başdurak Camii, Vali Konağı ve Saat Kulesini içermektedir. UNESCO İzmir Tarihi Liman Kenti adaylık dosyasında da bahsedildiği üzere İzmir’in üçüncü ve son durağı olan günümüz kent merkezinin 2500 yıllık geçmişi, farklı medeniyetlerin alanda bıraktığı izleri, somut olmayan kültürel mirasları, hikayeleri profesyonel rehberler ve alan uzmanları tarafından aktarılmaktadır.

Bir diğer gezi rotasında, alanlarımızın uygunluğuna göre bir gün içinde 8500 yılı tecrübe etmek adına Yeşilova Ziyaretçi Merkezinde başlayan gezilerimizi Smyrna Agorasında sonlandırıyoruz. Bu gezilerimizde de profesyonel rehberler, alan uzmanlarımız ve uygun olurlarsa kazı başkanları gezimize rehberlik etmektedirler.