Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Alan Başkanları İzmir’de Buluştu!

Tarihi Kemeraltı çarşısı, Basmane, Kadifekale, Yassıtepe ve Yeşilova Höyükleri ile Eski Smyrna alanını kapsayan İzmir Tarihi Liman Kenti’nin UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyası çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bu süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığı, İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığının ev sahipliğiyle “UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Yer Alan Varlıkların Alan Başkanları Toplantısı” 16-17 Haziran tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirildi.

İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Sayın Abdülaziz Ediz açılış konuşmasında toplantının ilk kez ve İzmir’de gerçekleştiriliyor olmasının İzmir Tarihi Liman Kenti dosya hazırlık sürecine katkı sağlayacağını düşündüğünü dile getirdi. TARKEM Genel Müdürü Sayın Sergenç İneler de Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Alan Başkanlarının ve temsilcilerinin İzmir’de buluşmasının ve tecrübelerini aktaracak olmasının Tarihi Liman Kenti dosyası için oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tespit ve Planlama Daire Başkanı Sayın Emir Gökhan Bozkurtlar ise ilk kez gerçekleştirilen Miras Alanları Alan Başkanları toplantısının başarılı geçmesini beklediğini söyleyerek tüm katılımcılara kolaylıklar diledi.

16 Haziran tarihinde Efes, Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Bursa-Cumalıkızık, Ani Arkeolojik Alanı, Arslantepe Höyüğü, İstanbul Tarihi Alanları, Nemrut Dağı, Göbeklitepe Alan Başkanlarının ve temsilcilerinin katılımıyla “Yönetim Planı Hazırlama, Uygulama, İzleme ve Revizyon Süreçleri”, “Dünya Miras Alanlarında İletişim ve İşbirliği” ve “Dünya Miras Alanlarında Yerel Farkındalık ve Bilinçlendirme” temaları çerçevesinde sunumlar gerçekleştirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığıyla belirlenen temalarda, kendi alanlarına dair sunumlar gerçekleştiren Alan Başkanları ve temsilcileri, tecrübelerini, alanlarında gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek projelerini, alanlarının avantajları ve dezavantajlarına dair fikirlerini paylaşma fırsatı buldular.

17 Haziran günü ise Kadifekale, Antik Tiyatro, Smyrna Antik Kenti, Havralar Bölgesi ve Kemeraltı ziyaretiyle başladı. Saha ziyareti sonrasında İzmir Tarihi Liman Kenti UNESCO Dünya Mirası dosyasının hazırlık sürecine ve tanıtımına dair sunumlar için toplantı salonuna geçildi. Açılış konuşmasını yapan İzmir Vali Yardımcısı Sayın İsmail Çorumluoğlu, sürecin büyük bir gayretle devam ettiğini, İzmir Valiliği olarak süreci heyecanla takip edip, desteklediklerini belirtti. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin Alan Başkanlarını misafir etmenin gurur verici olduğunu belirten Çorumluoğlu, bu birlikteliğin devam etmesi gerektiğini, alanların tecrübelerini birbirleriyle paylaşarak, ülke turizmine büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Ardından İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Uzmanlarının alana ilişkin sunumu gerçekleştirildi. Diğer alan başkanlarının İzmir Tarihi Liman Kenti hakkındaki yorumları ve önerileri dinlendi. TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler, İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanı Abdülaziz Ediz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Mehriban Yanık, İzmir Vali Yardımcısı İsmail Çorumluoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Tespit ve Planlama Daire Başkanı Sayın Emir Gökhan Bozkurtlar kapanış konuşmalarını gerçekleştirip deneyimlerini bizlerle paylaşan alan başkanlarına teşekkürlerini ilettiler.  İzmir Tarihi Liman Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası yolculuğu için başarı dileklerini ileten alan başkanları ile 2 günün anısına toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirilerek toplantıya son verildi.

Smyrna Agorası Bazilikası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir