”İzmir Tarihi Liman Kent” Adaylık Dosyası Teslim Edildi.

14 Nisan 2020 tarihinde “İzmir Tarihi Liman Kenti” temalı başvuru dosyası UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine kabul edilmişti. Bu sürecin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TARKEM arasında 2863 Sayılı Kanun’un Ek 2. Maddesi ve ilgili Yönetmelik çerçevesinde imzalanan protokol ile TARKEM, belirlenen alan sınırlarına ilişkin yönetim planının ve UNESCO Dünya Miras Listesi için “Adaylık Dosyası”nın hazırlanması ve Alan Yönetim Ofisi’nin kurulması konusunda yetkilendirilmişti. Bu kapsamda İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı Ofisi Mart 2021 tarihinde açılırken, Alan Yönetim Planı 29.06.2022 tarihinde Eşgüdüm ve Denetleme Kurulu üyelerinin tümünün onayı ile oy birliğiyle kabul edilmişti. 

Alan yönetim planı çalışmalarının yanı sıra UNESCO Dünya Miras Listesi adaylığı kapsamında “İzmir Tarihi Liman Kenti” temalı dosyası hazırlıkları sürdürülmüş, dosyanın çekirdek ve tampon bölge alanları da Kemeraltı ve çevresi, Basmane, Kadifekale, Eski Smyrna ve Yeşilova-Yassıtepe Höyükleri’ni esas alacak şekilde ele alınmıştır. Bu doğrultuda, bütüncül koruma yaklaşımının ve bütün insanlığa ait olan üstün evrensel değerinin göz önünde bulundurmasının yanı sıra yoğun saha çalışmalarını, toplantıları, görüşmeleri, istişareleri barındıran, çok sayıda uzmanın, kurum ve kuruluşun bir araya geldiği ve katkı sunduğu kapsamlı bir İzmir Projesine dönüşen “İzmir Tarihi Liman Kenti” temalı UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyası çalışmalarında sona yaklaşılmıştır. 

Bu çerçevede kentin tüm paydaşlarının katkı ve katılımlarıyla ilk kez 20 yıl önce hayali kurulan “İzmir Tarihi Liman Kenti” UNESCO Adaylık Dosyası 15 Ağustos 2022 tarihinde saat 17:30‘da T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’na dijital olarak gönderilmiştir. 

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen görüşme ve toplantılardan sonra alınan karar doğrultusunda 2022 Ağustos Ayı bitmeden konuyla ilgili en üst düzey yetkililerle beraber Adaylık Dosyası elden Sayın T.C Kültür ve Turizm Bakanımız’a teslim edilecektir.

Çalışmalar süresince katkı ve desteklerini sunan tüm paydaşlara teşekkür ediyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir